Skip to main content

Medisch onderzoek

Een Plashorloge helpt kinderen met plasproblemen

Een elektronische herinnering helpt bij frequent medicijngebruik

Veel nadelen aan slecht medicijngebruik

Een Plashorloge helpt kinderen met plasproblemen

Deense onderzoekers van het Aarhus University Hospital hebben uit onderzoek geconcludeerd dat het gebruik van een plashorloge het voor kinderen makkelijker maakt hun plasroutine aan te passen, waardoor zindelijkheidsproblemen sneller opgelost kunnen worden.

Goed plasgedrag is voor kinderen soms lastig  aan te leren. Om het plasprobleem op te lossen moet het gedrag veranderen. Een plashorloge helpt het om de bezoekjes aan het toilet in te plannen.

Het plannen van toiletbezoek is al vaker toegepast, maar werkte niet op lange termijn omdat kinderen kunnen vergeten naar het toilet te gaan. Een programmeerbaar plashorloge is dus eigenlijk een middel om de kinderen eraan te helpen herinneren.


Het onderzoek

De onderzoekers van het Aarhus University Hospital hebben 60 kinderen tussen de 5 en 14 jaar getest met ongewenst urineverlies. De helft kreeg een plashorloge, de andere helft moest het gedrag zonder horloge aanpassen.

Na 12 weken onderzoek was bij 60 procent van de groep met een horloge verbetering te merken; 9 kinderen van deze groep hadden helemaal geen last meer van incontinentie. Na 7 maanden waren deze kinderen nog steeds 'droog' en waren nog eens 7 kinderen vrij van problemen.

 

Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of Urology.
Een groot deel van het onderzoek zelf is hier te vinden

Een elektronische herinnering helpt bij frequent medicijngebruik

Onderzoekers van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg )en de Universiteiten van Amsterdam en Utrecht hebben onderzocht dat door elektronische herinneringen patiënten hun medicijnen trouwer innemen.

Patienten die voor bijvoorbeeld chronische ziekten frequent medicijnen in moeten nemen vergeten regelmatig hun medicijnen in te nemen, soms met vervelende effecten.

Een herinnering met bijvoorbeeld een geluid of trilsignaal signaal, kan deze menden helpen.

“Elektronische herinneringen hebben veel voordelen. Ze zijn niet kostbaar en er zijn geen extra inspanningen van zorgverleners voor nodig, waardoor ze makkelijk zijn in te voeren in de dagelijkse praktijk. “
<bron: NIVEL>

De bevindingen van het NIVEL zijn hier te lezen Het hele onderzoek is gepubliceerd en te lezen in het Journal of the American Medical Informatics Association.

Veel nadelen aan slecht medicijngebruik

Veel patiënten welke frequent medicijnen in moeten nemen missen vaak een voorgeschreven innamemoment. Door het missen van innamemomenten werkt de behandeling niet goed en kunnen er schadelijke gevolgen zijn. 
Het missen van innamemomenten komt voor bij dertig tot veertig procent van patiënten welke frequent medicijnen moeten innemen. Bij langdurig zieke patienten loopt dat percentage op tot wel 70 procent. Alleen bij goed gebruik hebben medicijnen een optimale werking

Het missen van innamemomenten heeft veel nadelen. Het effect van de medicijnen blijft achterwege, de aandoening of ziekte wordt niet of niet volledig behandeld of kan langer duren. Klachten verdwijnen nie, keren terug of verergeren. Volgens schattingen worden jaarlijks 19.000 mensen in ziekenhuizen opgenomen door verkeerd medicijngebruik. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat door verbetering van de inname van medicijnen meer winst is te behalen voor de volksgezondheid dan met de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Mensen die moeite hebben met het inpassen van de medicatie in hun dagritme kunnen hun probleem voorleggen bij hun arts of apotheker.

Het artikel is te lezen op gezondheidsnet