Water Resistant

Op het WobL horloge staat dat deze water resistant is, maar wat houd dit precies in?
Water Resistant betekent dat het WobL horloge beschermd is tegen beperkte vochtigheden, zoals regen, zweet en waterspetters.

Waterdichtheid in het algemeen:

Horloges worden op verschillende manieren waterdicht gemaakt. Vaak wordt er gebruik gemaakt van drukbodem met een rubberen "O" ring, om de achterkant van het horloge waterwerend te maken. Om een grotere (water)druk aan te kunnen, kan de bodem in de kast vastgeschroefd worden. Om nog meer waterdruk aan te kunnen, worden kronen en / of drukkers voorzien van een schroefdraad en moeten worden vastgedraaid aan de kast. Horloges voor diepzeeduiken hebben meestal een helium ventiel.

Een horloge waarop staat aangegeven dat het waterdicht is, zonder dat er een diepte of druk op is aangegeven, is spatwater dicht. Mocht het horloge geheel nat worden, moet het zo snel mogelijk weer worden droog gemaakt. Wanneer er wel staat aangegeven hoever een horloge waterdicht is, staat dit meestal aangegeven in meters. Hoe hoger het aantal meters hoe "dieper" het horloge waterdicht is, maar het aantal meters moet niet letterlijk worden genomen! Het geeft namelijk aan welke druk horloge kan weerstaan. Een horloge met een waterdichtheid van 50 meter is in de realiteit niet geschikt om mee te zwemmen (maar er kan wel mee gedoucht worden).

Een overzicht van waterdichtheid

  • Water Resistant: Beschermd tegen zeer beperkte vochtigheden, zoals regen, zweet en waterspetters.
  • Water Resistant 30M (3 BAR/3 ATM): Beschermd tegen spatwater zoals bij handen wassen en vluchtig geheel nat worden. Ongeschikt om mee te dochen, zwemmen of duiken.
  • Water Resistant 50M (5 BAR/5 ATM): Geschikt om nat te worden, mee te douchen, maar niet om mee te zwemmen of duiken.
  • Water Resistant 100M (10 BAR/10 ATM): Geschikt om mee te zwemmen en om mee te snorkelen. Niet geschikt om diep mee te duiken.
  • Water Resistant vanaf 200M (20 BAR/20 ATM): Geschikt om mee duiken in zeeën of meren. Niet geschikt voor diepzee duiken.
  • Water Resistant vanaf 1000M (100 BAR/100 ATM): Geschikt voor diepzee duiken.


Het WobL horloge heeft een rubberen ring om de eerste waterdruppels tegen te houden. Aangezien de batterij van het horloge vaker vervangen moet worden als de trilfunctie gebruikt wordt is dit de best haalbare dichtheid.

Wordt het horloge helemaal nat dan moet het zo snel mogelijk afgedroogd  worden om te voorkomen dat het water kan doordringen tot het binnenwerk. Als het horloge helemaal ondergedompeld is geweest dan is de kans erg groot dat het binnenwerk nat is (of wordt) waarna het horloge niet meer zal functioneren. Indien mogelijk is het verstandig om het horloge droog te maken en de achterklep  en vervolgens de batterij te verwijderen om het horloge aan de lucht te laten drogen.